facebook-icon  blogger-icon  youtube-icon  blogger-icon

   

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου  

e.k.k. images

   

IMDb  

imdb

   

nightwalk.gr / facebook  

nightwalk-2-300-2pg

   

photonews

   

musicnews

   

Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest 2017

Ethnofest-2017Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest

Από τις Νύχτες Πρεμιέρας μέχρι τη Μυτιλήνη και τα Κύθηρα:

Φθινοπωρινές δράσεις του Ethnofest!

Tο 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήναςεπιστρέφει πολύ σύντομα στην πόλη, καθώς η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες και νέα του Ethnofest!

Μέχρι τότε:

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας για Ethnofest! Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία του με το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τη συμμετοχή του στις 16ες Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, καθώς και το συνέδριο "Contested Borderscapes: Transnational Geographies vis-à-vos Fortress Europe". Οι τρεις φθινοπωρινές μας δράσεις αποτελούνται από προβολές, εισηγήσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην Αθήνα, τα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη.

Συνεργασία με το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Δύο αγαπημένα φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν στο σινεφίλ κοινό της Αθήνας την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα από τα σπουδαιότερα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία! To Ethnofest εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την 23η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας με την προβολή της ταινίας «Το Κυνήγι του Λιονταριού Με Τόξο» (La Chasse au lion à l'arc, 1967), του Jean Rouch. Η ταινία θα προβληθεί με αφορμή τη συμπλήρωση πεντήντα χρόνων από την πρώτη προβολή της και εκατό χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου ανθρωπολόγου και κινηματογραφιστή Jean Rouch, που υπήρξε σημαντικός εκφραστής της Nouvelle Vague και ένας από τους θεμελιωτές του cinéma vérité. Μέσα από το έργο του, ο Rouch διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό της εξέλιξη της Οπτικής Ανθρωπολογίας και διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, και αναστοχάστηκε πάνω στα όρια της σχέσης δημιουργού/ερευνητή και ερευνητικού πεδίου.

Λίγα λόγια για την ταινία «Το Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο» :

Από το 1957 ως το 1964, ο Jean Rouch ακολουθεί τους κυνηγούς Σονγκάι από την περιοχή Γιατακάλα του Νίγηρα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Εκεί ο ανθρωπολόγος καταγράφει τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες, ενώ ο δημιουργός κινηματογραφεί με σεβασμό και διορατικότητα και συνδέει ισότιμα και δεξιοτεχνικά το λόγο με την εικόνα .Όταν στο τέλος του κυνηγιού οι άνδρες διηγούνται στα παιδιά την ιστορία του gaway gawey, του υπέροχου κυνηγιού λιονταριών, ο Jean Rouch μάς έχει παραδώσει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του εθνογραφικού -και όχι μόνο- κινηματογράφου.

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στις19:00, στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 2 (Κινηματογράφος Δαναός). Θα προλογίσει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

*Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017, στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Ιντεάλ και ODEON Όπερα.

Το Ethnofest στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων!

Στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο λάτρεις της φωτογραφίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες. Στη φετινή 16η διοργάνωση, συμμετέχει και το Ethnofest στο πλαίσιο αφιερώματος με θέμα «Φωτογραφία και Ανθρωπολογία».

Με ποιους όρους βιώνονται οι εικόνες; Σε ποιες πολιτισμικές χρήσεις, επενδύσεις, σημασίες και πρακτικές εμπλέκονται; Πώς δομούν οι άνθρωποι τον οπτικό κόσμο και πώς κατανοούμε αυτές τις διαδικασίες;

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει τη λεγόμενη «ανθρωπολογική στροφή» στην ανάγνωση της εικόνας, η οποία απομακρύνεται από την παραδοσιακή προσέγιση της ιστορίας της τέχνης στην αισθητική αξία της φωτογραφίας και την ανάλυση των παραδόσεων μιας ελίτ καλλιτεχνών-φωτογράφων, για να στραφεί στην κριτική ανάλυση και διερεύνηση των «οπτικών συστημάτων» και τις καθημερινές πρακτικές πρόσληψης και αναπαράστασης. Το αφιέρωμα επιμελείται ο Υπεύθυνος Προγράμματος του Ethnofest, Χρήστος Βαρβαντάκης, και αποτελείται από μία εισήγηση και μία σειρά προβολών εθνογραφικών ταινιών με θέμα τη φωτογραφία.

Η εισήγηση του Χρήστου Βαρβαντάκη θα παρουσιάσει συνοπτικά τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου και την ιστορία του, καθώς και θεματικές που απασχόλησαν ερευνητές και σκηνοθέτες. Θα ακολουθήσει μια σύντομη εισαγωγή για κάθε μία από τις ταινίες που θα προβληθούν στη συνέχεια: Framing the Other (Ilja Kok, Willem Timmers, 2011), What has to be photographed? (Irina Linke, 2011), How to build a Kamra-e-faoree και How to use a Kamra-e-faoree (Lukas Birk, Sean Foley, 2012), καθώς και η ιδιαίτερα επιδραστική εθνογραφική ταινία Photo Wallahs (David MacDougall, Judith MacDougall, 1991).

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2017 θα διεξαχθούν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2017. Η εισήγηση και οι προβολές του Ethnofest θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στην Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, στη Χώρα των Κυθήρων.

"Contested Borderscapes": Συνέδριο με το βλέμμα στραμμένο προς μια Ευρώπη-Φρούριο

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων.

Τα ανθρώπινη δικαιώματα και η αξιοπρέπεια γίνονται σεβαστά στα κέντρα κράτησης της Ευρώπης.

Ένας ηλεκτροφόρος φράχτης έχει χτιστεί για να προστατεύει το έθνος-κράτος από παράνομους εισβολείς.

Οι διακινητές είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους και τους πνιμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Οι απελάσεις είναι εθελούσιες επιστροφές.

Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα.

Ο πόλεμος είναι ειρήνη.

Η ελευθερία είναι σκλαβιά.

Η άγνοια είναι δύναμη.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η περιγραφή του συνεδρίου "Contested Borderscapes: Transnational Geographies vis-à-vos Fortress Europe", που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα στη Μυτιλήνη. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση, την αναζήτηση ασύλου, τα σύνορα, τον εγκλεισμό, την εσαεί κράτηση, εν τέλει τις αμφισβητούμενες ρευστές γεωγραφίες που συνιστούν μια Ευρώπη-φρούριο. Συμμετέχουν ερευνητές/ριες προερχόμενοι/ες από ένα φάσμα επιστημονικών πεδίων, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές/ριες και καλλιτέχνες.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Λέσβο, ένα νησί όπου η λέξη πρόσφυγας συνιστά όρο με ρευστή σημειολογία. Κάποτε νησί μικρασιατών προσφύγων, σήμερα ένα από τα βασικότερα hot spots, η Λέσβος συνιστά έναν τόπο όπου οι έννοιες της βιοπολιτικής και της βιοεξουσίας γινονται πλέον βίωμα.

Το Ethnofest συμμετέχει στο συνέδριο Contested Borderscapes με μία σειρά από προβολές που εντάσσονται σε αυτή τη θεματική. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες "A Life Suspended" της Kazuyo Minamide, "Living Beyond Borders" του Mauro Bucci, "Between War and Waiting" των Babette Bürgi & Kristijan Gucanin και "The Ethos of City Plaza" των Κώστας Τσάρας, Yagmur Kocak & Leopold Helbich. Την επιμέλεια αναλαμβάνουν οι Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και Χρήστος Βαρβαντάκης, ενώ το αφιέρωμα θα παρουσιάσει ο Παυσανίας Καραθανάσης.

www.ethnofest.gr

   
   

greenpeace   mesogeios   unicef   hamogelo   actionaid   wwf   giatroi kosmoy   msf

   
© 2006 - 2018 nightwalk project / Designed by Panagiotis Sp - Hosting by Pointer.gr