24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2024
Το 24o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποκαλύπτεται!
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος μάς κλείνει το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού από τις 2 έως 10 Απριλίου, με ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα και σε ακόμα περισσότερες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά, Καβάλα, Καστοριά!
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 2 με 10 Απριλίου, για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό.
Και φέτος, με το Παρίσι να περιμένει την Ολυμπιακή φλόγα για την τέλεση των αγώνων, το φεστιβάλ επεκτείνεται σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας σε μία συμβολική ακολουθία της διαδρομής.
Το Παρίσι, είναι έτοιμο για το κοντινό του - αλλά... χωρίς κλισέ Για τον ίδιο λόγο η θεματική ενότητα της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στην πόλη του Παρισιού. 100 χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, και λίγους μήνες πριν από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι 6 ταινίες του αφιερώματος αυτού μας προσκαλούν να (ξανα)ανακαλύψουμε την Πόλη του Φωτός μέσα από την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία που την χαρακτηρίζουν. Όπως λέει άλλωστε και το ομότιτλο τραγούδι, Το Παρίσι θα είναι πάντα το Παρίσι (Paris sera toujours Paris). Ωστόσο, το Παρίσι του σήμερα διαφέρει κατά πολύ από την πόλη του περασμένου αιώνα, προμηνύοντας μία νέα πραγματικότητα. Ένα ρεαλιστικό, οικείο, μαγικό και ενίοτε ονειρικό ταξίδι στην πόλη, μέσα από μια καλειδοσκοπική ματιά που μας αποκαλύπτει το Παρίσι και τις χίλιες αποχρώσεις του.
6 ταινίες προσφέρουν, 6 διαφορετικές ματιές, 6 διαφορετικές περιηγήσεις στο Παρίσι του χθες και του σήμερα:
Πανικός (La bataille de Solferino, 2013) της Ζουστίν Τριέ
Η Dilili στο Παρίσι (Dilili à Paris, 2016) του Μισέλ Οσελό
Γιοι του Ραμσή (Goutte d'Or, 2022) του Κλεμάν Κοζιτόρ
Εμείς (Νοus, 2020) της Αλίς Ντιοπ
Νύχτες με Πανσέληνο (Les nuits de la pleine lune, 1984) του Ερίκ Ρομέρ
Η Ζαζί στο Μετρό (Zazie dans le métro, 1969) του Λουί Μαλ
Λευκή Κάρτα στην Ανώτατη Εθνική Σχολή ENS Louis-Lumière Και η ενότητα Λευκή κάρτα, φέτος θα συνδέεται με την πόλη του Παρισιού, καθώς δόθηκε στην Ανώτατη Εθνική Σχολή ENS Louis-Lumière. Από το 1926 η σχολή αυτή καταρτίζει τεχνικούς υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία του ήχου και της εικόνας. Το πρόγραμμα της Λευκής Κάρτας που επιμελήθηκαν οι συντελεστές της σχολής, περιλαμβάνει συναντήσεις, προβολές καθώς και, για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, μια έκθεση φωτογραφίας και ακρόαση ακουστικών έργων μυθοπλασίας. Μέσα από αυτό το πλούσιο πρόγραμμα αντικατοπτρίζεται η ιδιαιτερότητα της σχολής, το εύρος της τεχνογνωσίας που προσφέρει και η ποικιλομορφία των ταλέντων που διαμορφώνει επί έναν αιώνα.
Το Πρόγραμμα της 24ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, με τις 46 μεγάλου και 11 μικρού μήκους ταινίες, θα επιτρέψει στο ελληνικό κοινό να ανακαλύψει την ποικιλία της γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία καθώς και μια ελληνογαλλική παραγωγή.
Το Διαγωνιστικό Τμήμα: απαρτίζεται φέτος από 10 ταινίες της πρόσφατης γαλλόφωνης κινηματογραφίας:
«H Αρπαγή» (Le Ravissement, 2023) της της Ίρις Καλτενμπάκ
«Η Kόρη του Πατέρα» (La fille de son père, 2023) του Εργουαν Λε Ντουκ
«Κάθε Πέρσι και Καλύτερα» (Une année difficile, 2023) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς
«Και Η Γιορτή Συνεχίζεται» (Et la fête continue!, 2023) του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
«Κυνήγι Γειτόνων» (Chasse gardée, 2023) των Αντονίν Φουρλόν και Φρεντερίκ Φορεστιέ
«Μαζί Ξανά» (Hors saison, 2023) του Στεφάν Μπριζέ
«Ο Διάδοχος» (Le Successeur, 2023) του Ξαβιά Λεγκράν
«Σκοτώστε τον Βενσάν» (Vincent doit mourir, 2023) του Στεφάν Καστάνγκ
«Υπόθεση Γκόλντμαν» (Le Procès Goldman, 2023) του Σεντρίκ Καν
Επίσημη Πρεμιέρα του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι το «Το Γύρισμα» (Making Of, 2023) του Σεντρίκ Καν, και Ταινία Λήξης το «Ντααααλί!»(Daaaaaalí!) του Koυεντέν Ντουπιέ.
Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ: Με Πρόεδρο τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αραβανίτη, η φετινή κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζεται από τους : Πόλυ Λυκούργου (κριτικός κινηματογράφου), Θανάσης Νεοφώτιστος (σκηνοθέτης), Πολύδωρος Βογιατζής (ηθοποιός), Mylène JapanoÏ (ηθοποιός) και Christian Caremebeu (διεθνής ποδοσφαιριστής)
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας Τίνα Φωτοπούλου παρουσίασε τα highlights της φετινής διοργάνωσης
Η Οπτική Ταυτότητα: 24 χρόνια φεστιβάλ, 24 καρέ το δευτερόλεπτο Η οπτική ταυτότητα του FFF24 υπογράφεται από το δημιουργικό γραφείο The Birthdays Design που παρουσιάζει την ιδέα που ενέπνευσε τον σχεδιασμό της: «Η ιδέα για την φετινή oπτική ταυτότητα του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εστιάζει ακριβώς στο νούμερο 24 και βάζει στο κέντρο της ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της διαδικασίας δημιουργίας των ταινιών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αριθμό στην διαδικασία δημιουργίας, και συγκεκριμένα πρόκειται για την λειτουργία λήψης των καμερών.
Στο βιβλίο του Painting with light, ο κινηματογραφιστής John Alton, συμβουλεύει τους νέους κινηματογραφιστές να χωρίζουν τον σκηνικό χώρο σε διακριτά επίπεδα φωτίζοντας το καθένα από αυτά, αν είναι δυνατόν, με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να προσδώσουν βάθος στην εικόνα τους. Στον κινηματογράφο, έτσι προκύπτει η ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων, του βάθους πεδίου μέσω ενός γεωμετρικού σχεδιασμού, που ορίζει τη θέση των ανθρώπων αλλά και των σκηνικών αντικειμένων. Η διαίρεση του σκηνικού σε πολλά επίπεδα επιτυγχάνεται μέσω της κατάλληλης οργάνωσης φωτός και σκιάς.
Η οπτική γλώσσα του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου χρησιμοποιεί τα παραπάνω ως όχημα για την ανάδειξη της διαδικασίας δημιουργίας, τα 24 καρέ σε πρώτο πλάνο, που σημαίνουν την εξέλιξη μιας κίνησης εγκαθιδρύοντας έτσι μια χωρική σχέση στις επιφάνειες μας.
Το Trailer Κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αναθέτει σε έναν ανερχόμενο Έλληνα δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ, στηρίζοντας έτσι το νέο ελληνικό κινηματογράφο. Φέτος τη δημιουργία του τρέιλερ ανέλαβαν από κοινού ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη, οι οποίοι περιγράφουν την ιδέα τους:
«Οι ταινίες δημιουργούνται από ομάδες ανθρώπων, άλλες μεγάλες, άλλες μικρές. Όσοι έχουν σπουδάσει σινεμά, γυρίζουν τις πρώτες τους ταινίες με ομάδες που έχουν γνωρίσει στο πανεπιστήμιο. Kάποιοι από αυτούς είναι die hard fans της Agnès Varda, κάποιοι δεν τη γνωρίζουν καν, κάποιων η αγαπημένη ταινία είναι το Avengers. Όμως, όλους αυτούς τους ενώνει η αγάπη για το σινεμά και η θέληση να δημιουργήσουν ταινίες.Ταινίες που γίνονται με πατέντες, στα δικά τους σπίτια, στα σπίτια φίλων τους, σε πολυσύχναστους δρόμους χωρίς ίχνος άγχους, τρώγοντας σάντουιτς στο διάλειμμα, χρησιμοποιώντας ό,τι διαθέτουν είτε για props είτε για εξοπλισμό, ζητώντας χάρες και χορηγίες με μια πυγμή και θάρρος που είναι αξιοζήλευτα. Το αυθεντικό Guerilla σινεμά!»
ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:
Αθήνα: Δαναός, Άστορ, Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου
Θεσσαλονίκη: Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
Πάτρα: Πάνθεον
Λάρισα: Victoria Cinemas
Χανιά: Αττικόν
Καβάλα: Απόλλων
Καστοριά: Ολύμπιον
Περισσότερες πληροφορίες:
ifg.gr
festivalfilmfrancophone.gr
Facebook: Festival du Film Francophone de Grèce
πηγή: https://flix.gr/