Τρίκαλα, Κόρινθος
Αποδράστε στα Τρίκαλα Κορινθίας μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στην Ορεινή Κορινθία.
Λίγο μετά το Ξυλόκαστρο, με κατεύθυνση προς Πάτρα ο δρόμος στρίβει αριστερά και ακολουθώντας τις ενδείξεις κατευθυνόμαστε στα Τρίκαλα, 24 χλμ από Ξυλόκαστρο. Στη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη συνοικία των Τρικάλων, συναντάμε διάφορα χωριουδάκια, όπως η Ρίζα, το Ρέθι καθώς και η Πελλήνη, και το Δενδρό αναλόγως πια διαδρομή θα ακολουθήσετε..
Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω Συνοικία, Μεσαία Συνοικία και Ανω Συνοικία και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντιστοίχως και είναι ένα απ’ τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Τα Τρίκαλα χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έκτισαν χωριά σε όμορφο και υγιεινό τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.
Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.
Στα Ανω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.
Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό στα 900μ. υψόμετρο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάθε λογής συνταγές στις ταβέρνες του χωριού φτιαγμένες με μεράκι από τις μαγείρισσες των καταστημάτων.
Η φιλοξενία, κυρίαρχο στοιχείο στους ξενώνες του χωριού, είναι εξαιρετική και σε κάνει να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου, σε περιβάλλον παραδοσιακό και ζεστό. Εξερευνώντας το χωριό μπορείς να δεις τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες καθώς και να απολαύσεις τη θέα στο βουνό αλλά και στη θάλασσα γαληνεύοντας ψυχή και σώμα..
Τα Μεσαία Τρίκαλα στην είναι ένας οικισμός που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο σε συνδυασμό με νέα κτίσματα φτιαγμένα με μεράκι, από πέτρα και ξύλο. Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη υποδομή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει κάθε λογής τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να ξεκουραστεί στους υπέροχους ξενώνες του χωριού. Απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψή του στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ Νοταρά και να περιηγηθεί στη Ζήρεια και τα ορειβατικά περιπατητικά μονοπάτια.
Στα Ανω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα, το Αρχοντικό των Νοταράδων και το σπίτι γεννήσεως του Αγίου Γερασίμου. Βγαίνοντας από τα Ανω Τρίκαλα, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 στον τόπο που βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας, που «κόβει» κυριολεκτικά την ανάσα! Η τουριστική υποδομή τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και ο επισκέπτης μπορεί να βρει παραδοσιακούς ξενώνες και να απολαύσει τις παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες του χωριού.
Απόσταση από Αθήνα: 144χιλ.
Απόσταση από Πάτρα: 119χιλ.
Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας
Το Αθλητικό Κέντρο βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του οροπέδιου της Κυλλήνης (Ζήρειας) από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδος, μόλις 10 χιλιόμετρα απο τα Τρίκαλα.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μικρή Ζήρεια με τις απόκρημνες πλαγιές, την ψηλή κορυφή (2,376 μ.), την κατάφυτη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας καθώς και όλο το οικοσύστημα λόγω της σπανιότητας και ποικιλίας της χλωρίδας του έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.
Οι δραστηριότητες του Αθλητικού Κέντρου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι οι εξής:
Πίστα αρχαρίων σκι με εκπαιδευτή (baby lift) 100 μ.
Πίστα για προχωρημένους με συρόμενο αναβατήρα πιατάκι 700 μ.
Παιχνίδι με έλκηθρα για μικρούς
Ενοικίαση σε μηχανάκια χιονιού (snowmobile)
Σκι αντοχής με μεγάλη ποικιλία διαδρομών
Τέλος στο πλήρως οργανωμένο σαλέ μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα τον καφέ σας το ποτό σας ή ακόμη και να δοκιμάσετε κάποιο κρύο πιάτο, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στο Οροπέδιο της Ζήρειας και στις πίστες χιονιού.
Διαδρομές πεζοπορίας, με συμβατικό αυτοκίνητο και τζιπ
Υπάρχουν 3 είδη διαδρομών που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στην ορεινή Κορινθία, με χρήσιμες πληροφορίες για να τις απολαύσετε. Οι διαδρομές είναι ενδεικτικές και όχι οι μόνες, καθώς το δίκτυο είναι αρκετά μεγάλο.
Ορειβατικά & Περιπατητικά μονοπάτια στη Ζήρεια
Μπορείτε ν’ απολαύσετε όλο το τοπίο είτε με πεζοπορία στα οργανωμένα και σημαδεμένα μονοπάτια είτε με μοναδικές διαδρομές, μέσα από το δάσος, με συμβατικό αυτοκίνητο, τζιπ ή μηχανή. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, που δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε και την πιο απόκρυφη γωνιά του, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και καταλήγει στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος, όπου συναντάμε συχνά, ημιάγρια άλογα. Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάβαση από το χωριό Μάννα στις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας, στα 2.127 μ. Τέλος, οι πλαγιές του βουνού πάνω από το μικρό καταφύγιο και μέχρι την κορυφή του, προσφέρονται για ορειβασία, κάτι που εκμεταλλεύονται οι επισκέπτες-ορειβάτες, για ν’ απολαύσουν το χιόνι του χειμώνα.
Διαδρομές με αυτοκίνητο
Το ασφάλτινο οδικό δίκτυο της περιοχής τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα είναι σε καλή οδική κατάσταση και όποτε υπάρχει χιόνι ή πάγος στο κύριο οδικό δίκτυο, τα μηχανήματα αναλαμβάνουν άμεσα την αποκατάστασή του.
Φωτογραφίες / Τρίκαλα